Tig och lid!

Tig och lid! header image 2

Fjällsemester 2007: fredag 29/6

juni 29th, 2007 · No Comments ·

Väckarklockan ringde vid 7. Vi konstaterade snabbt att natten varit god – betydligt skönare sängar än hos SJ. Frukostpackningen med påsar av gröt + övrigt och torrmjölk – tillsätt bara vatten – värmdes och avnjöts. Lite bestyr och sen langade vi upp ryggsäckarna och vandrade iväg strax före kl 9. Vädret ungefär samma som igår – ~10 grader, låga moln, blåsigt och fuktigt. Första kilometrarna gick i kuperad björkskog, vackert. Körde gårdagskonceptet med tshirt och och jacka, funkade rätt bra.

Sen började klättringen uppför, mot kalfjället. Efter en dryg timmes vandring tog vi förmiddagsfika med ryggen mot en stor sten och utsikt över lill-Stensdalen med två vattenfall på andra bergssidan. Vi blandade iste och svepte ett paket citronkex.

Vandringen upp mot lunch i Sjtantjavindskyddet var blöt, men hyggligt plan. Vinden tilltog.  Anlände vindskyddet strax före 12. Gott att få på nya strumpor. Vi avnjöt ris och vegetarisk thaisås, saftsås till efterrätt och knäckemackor med brie till förrätt. Snorigt kallt att diska i fjällbäck, förstärkte upp vandringsplaggen med underställströja. Vi fortsatte efter knappt två timmar uppför igen. Stenigt och bumpigt. Blåste kallt.

En bäckpassage var en mindre å, men vi var fast beslutna att inte behöva vada, så vi gick uppströms tills vi till slut hittade ett någorlunda vad. Vattnet skvalade till skaften ungefär. Mycket snö kvar på sina ställen. Vi fick gå vissa sträckor så långt som 100 meter.

Fika intogs i skydd av en svacka, i nästan total dimma. Vi avnjöt skånska pepparkakor (saggiga) med grönmögelost. Inte läge att fiffla fram te.

Gick över dagens högsta topp på ca 1200 möh och sen gick det nerför mot Gåsensteugorna i nån kilometer. Checkade in, bjöds på saft och jordnötter och fick plats i storstugan. Drog igång torken, installerade oss.

Använde den nybyggda duschen, byggd ovanpå en jokk. Tokigt kallt, stärkande. Middagen bestod av stekt fläsk, sås och potatis. Då jag glömt potatisen fick jag bära hundhuvudet och köpa lite ris i butiken. Sen brassade vi käk och fettoset låg tungt över nejden.

(Det här inlägget är en digital kopia av min analoga resedagbok förd under resan. Du kan hitta alla inlägg i serien om du klickar på ”fjällvandring 2007″ under inlägget.)

Tags: fjällvandring 2007

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment