Tig och lid!

Tig och lid! header image 2

Beställning av fotobok med iPhoto

december 29th, 2009 · 2 Comments ·

Vi har provat att beställa en fotobok via iPhoto. Bilderna kom från pappsens 60-årsresa till Fuerteventura och hade fin och hög kvalitet, 12+ MPixel på samtliga.

Det finns en trave olika mallar att välja mellan, men det är inte helt enkelt att se vad man får. Vi hade det specifika kravet ”det ska gå att skriva bildtext till varje bild”. Det finns ingen sådan mall, så vi fick trixa lite för att få det som vi ville, och då fick vi jämka oss en hel del. Det slutade med att vi i princip satte en bild per sida. Om man inte har specifika krav på layouten finns det en smutt autolayout-knapp, som slumpar fram en snygg och varierad layout. Mycket smidig.

Det finns mycket begränsade möjligheter att redigera mallarna. I princip kan man välja hur många foton man vill ha på sidan och sen om det ska finnas en text eller inte. Texten går att formattera utanför iPhoto med ett trix: Skriv den i tex Word, formattera den med den stil (inkl justering) som du vill använda och kopiera den sedan till iPhoto, så blir det rätt.

Förhandsgranska kan man göra genom att högerklicka i boken och välja ”Skapa PDF”, som man sen tittar på i en vanlig pdf-läsare. Det är också så som boken skickas till tryckeriet, så det är lätt att se hur det exakta slutresultatet blir.

Vi beställde en bok om ca 90 sidor med hårda pärmar och omslag och då blev slutpriset dryga tusenlappen, inkl frakt. Boken verkar tryckas i Tjeckien och levereras med UPS, så det kan vara idé att beställa leverans till jobbet där man är säker på att det finns mottagare dagtid. Det är helt omöjligt att få UPS att berätta vilken tid de ska komma, så har man otur kan man få sitta hemma en hel dag innan leveransen sker. Total leveranstid verkar ligga på en knapp vecka, vilket är väldigt imponerande.

Kvaliteten på boken är hög och vi är otroligt nöjda. Hoppas att mottagaren också blir nöjd!

Tags: prylar

2 responses so far ↓

Leave a Comment