Tig och lid!

Tig och lid! header image 2

För folkdräktens framtid

maj 18th, 2009 · 6 Comments ·

Nu har jag firat nationaldag här i Oslo, syttende mai. Helt felaktigt trodde jag att vi/de firade unionsupplösningen men firande gäller grundlagens stiftande 1814. Oavsett grund så firades det rejält! När jag och besökarna (Johan, Birgitta, Victor) lite sextondemajtrötta lämnade baslägret igår för att gå ner till festligheterna såg vi hur festklädda människor anslöt sig längs vägen. Och med festklädd menar jag festklädd; åtminstone kostym och många, många bar vackra folkdräkter.

Det är lite kul att se sjuttonåriga killar knata runt i folkdräkt, pratandes i mobiltelefon och toppa med ett bar Tompan-pilotbrillor. Nere på Karl Johans gate marscherade barn och orkestrar upp mot slottet där kungafamiljen hälsade med vinkningar. Jättemycket folk, norska flaggor och gemyt. Det var en härlig stämning och blå himmel och strålande sol.

Men tillbaka till folkdräkten som sitter som en kips, så att säga, och jag har nu blivit inspirerad. Är det inte dags att återuppväcka folkdräkten även i Sverige? Okej, att det kommer att ta några år, men nån gång ska vi börja. Kanske börja försiktigt med en liten knätofs (om man är hemmahörande i Dalarna….). Är det nån som vet hur Köpings folkdräkt ser ut? Risken är förstås att den ser för täskig ut, och då dör ju hela idéen direkt, hehe.

Tags: fest · oslo

6 responses so far ↓

 • Malin // Maj 19, 2009 at 18:48

  Jag har redan en folkdräkt, har gjort halvhjärtade försök ibland att återuppliva traditionen, du får hjälpa till :-) Kanske med den här http://www.folkdrakt.se/bild/vmanland/v-fernebo.html

 • Jonas // Maj 20, 2009 at 22:24

  Det kunde man ju tänka sig, att det saknas en folkdräkt för Västmanland. Jag får adoptera ett annat landskap.

 • Martin B // Maj 21, 2009 at 21:30

  Jag ska faktiskt förbi ett bröllop på lördag där det ska bäras folkdräkter, så ryktet om dess död förefaller vara betydligt överdrivet :).

 • Malin // Maj 23, 2009 at 10:42

  Folkdräkt kan ju bäras åtminstone vid alla tillfällen där det är högtidsdräkt som dresscode. Har en bekant från Malung som alltid praktiserar detta. Kanske man skulle börja med… Får väl se till att hitta tillställningar där det påbjuds högtidsdräkt först bara…

 • Jonas // Maj 23, 2009 at 23:05

  @Martin: Har du skaffat en?

  @Malin: Du får byta ut nuvarande sambon (särbon) mot en mer militär variant, de brukar vara duktiga på att ha fester med högtidsdräkt.

 • Martin B // Maj 24, 2009 at 22:46

  Nej, jag har inte skaffat någon. Jag vill påstå att folkdräkter är synnerligen sällsynta i de trakter där jag är uppvuxen (Varberg).

Leave a Comment