Tig och lid!

Tig och lid! header image 2

Vägvisaren

mars 7th, 2010 · 5 Comments ·

Ganska ofta blir jag stoppad på stan av folk som är vilsna eller som undrat något. Det är lite fascinerande, för det händer inte bara i Stockholm, utan har hänt även i Berlin och annorstädes. Och jag är ju sån kontrollfascist att jag oftast vet i vilken riktning Alexanderturm eller Hauptbahnhof ligger. Så det är ju bara att nicka, le och peka i rätt riktning. Ibland blir händer det konstigare saker än annars.

Strax före jul blev jag stoppad, i sedvanlig ordning alltså, när jag skulle springa uppför trapparna i tunnelbanan. En mamma med barnvagn och jättekoffert skulle också uppför. Hon förklarade att hon inte orkade vänta på hissen och undrade om inte jag skulle kunna åka upp med jättekofferten så kunde hon ta barnvagnen? Jorå, man får ju ställa upp. Kofferten fick följa med mig upp. Jag – eder portier och tjänare. Borde hon ha dricksat?

Nästan ännu bättre var det när vi flög ner till Kanarieöarna i November. Vi hade landat, fått ut våra väskor och väntade en lång stund på barnvagnarna som gick som specialbagage. Jag spankulerade runt lite kring bagagebanden, turistryggsäck på och såg jäkligt äktsvensk ut. Då kommer det fram en liten spansk tant som stoppar mig och undrar var informationsdesken ligger. Man undrar lite hur hon tänker. ”Hmmm… jag är på en spansk flygplats. Jag undrar var informationsdesken finns. Jag frågar inte de tre snutarna som står och hänger där borta – jag frågar snubben som ser ut som om han kommer 500 mil härifrån. Han vet säkert var den ligger. Och han kan säkert spanska.” Hon var iofs rätt på det, jag visste var den låg och jag förstod vad hon sa, men jag kan verkligen inte ge riktningar på spanska. Så jag ryckte för en gång skull på axlarna och sa ”No hablo Español.”. En mycket besviken tant lommar iväg. Jag kände att jag svikit min image. Men jag var ju ändå på semester.

Oklar sensomoral på det här inlägget, känner jag.

Tags: resor

5 responses so far ↓

 • Malin // Mar 8, 2010 at 19:38

  Men… Vad är det egentligen som gör att man blir tillfrågad då? Jag råkar hela tiden ut för det, inte bara att folk frågar om vägen, utan även om bra resturanger i närheten etc etc. På nåt vis måste man ju se kunnig ut om typ allt. För senaste det hände (på lunchen förra veckan) gick några kollegor sisådär tre meter framför mig (och en ytterligare kollega), men den frågvise vände sig specifikt till mig, trots att kollegorna just gått förbi. Jag kommenterade det t o m på lunchen sedan, men ingen hade någon vettig teori :-)

 • Jonas // Mar 10, 2010 at 22:22

  Visst är det märkligt? Jag tror att det har att göra med att jag inte kan låta bli att kolla folk i ögonen som jag passerar eller ser på avstånd. De tror väl att jag söker kontakt…

 • Alma // Mar 10, 2010 at 23:41

  Jag har en annan teori: folk frågar generellt ofta sin omgivning, och ser man då det minsta icke-fientlig ut så trillar man dit.

 • Jonas // Mar 11, 2010 at 22:23

  Lite tråkig teori, eller vad säger du? Jag föredrar att sladda iväg på konstiga konspirationsvägar :)

 • Jonas // Mar 11, 2010 at 22:23

  Du leder ju förvisso överlägset ligan i spontanfrierier :)

Leave a Comment